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Q1: What is a term of protection? 
 

 

ANSWER 
Durations are stipulated for copyrights, neighboring rights, and other rights in the 

Copyright Act, and these are referred to as terms of protection. 
This is based on the belief that, while it is important to ensure rights for authors, 

performers, etc. and protect them, works should be made freely available as shared assets 
for all of society after a certain time has passed by lapsing those rights. 

In the Copyright Act before these revisions, the term of protection for copyrighted works 
was set, in principle, at 50 years after the death of the author, but with the Amendment of 
the Copyright Act under “Act to Adjust Related Acts to Coordinate with the Conclusion of 
the Trans-Pacific Partnership Agreement and the Comprehensive and Progressive 
Agreement for Trans-Pacific Partnership” (Act No, 108 of 2016; hereinafter, “TPP 
Development Act”), the term has been extended, in principle, to 70 years after the death of 
the author. The following outlines the revised terms of protection for various copyrighted 
works. 

 
 
 
 
 
 
 

Frequently Asked Questions concerning  
the Extension of the Term of Protection  
for Copyrighted Works 



Q2: How is the term of protection calculated? 
 
 

ANSWER 

To simplify the method of calculation for the terms of protection, the starting point for the 
calculation is January 1 on the year after the year in which the author dies or the work is 
made public or created (Article 57). Under the revised Copyright Act, for example, the term 
of protection for the works of Tezuka Osamu, who passed away in 1989, will expire on 
December 31, 2059, which is 70 years from January 1, 1990.    

 

Q3: With the CP-TPP going into force on December 30, 2018, 
how will the term of protection for copyrighted works 
change? 

 
 

ANSWER 
Because CP-TPP went into force in Japan on December 30, 2018, amendments of the 

Copyright Act, including term of protection extensions, went into effect on that same day. 
As a rule, the term of protection for copyrighted works produced by persons who passed 
away after 1968 will be extended. Specifically, the term of protection (in principle) for 
copyrighted works produced by persons who passed away in 1968 was set to expire on 
December 31, 2018, but because the term was extended from 50 to 70 years after the 
death of the author on December 30, 2018, these works will remain protected for another 
20 years.  

For example, Fujita Tsuguharu passed away in 1968, so his works were to be protected 
for 50 years starting on January 1, 1969 and lasting until December 31, 2018, but due to 
the amendments of the Copyright Act in accordance with the TPP Development Act, his 
works will now be protected for the 70 years after his death, until December 31, 2038. 

 
 
 
 
 
 



 

 

 

Q4: What will happen to the term of protection for copyrighted 
works whose terms of protection has already expired? 

 

 

ANSWER 

Under the Copyright Act, once the term of protection has expired for a copyrighted work, 
in principle, protection cannot be reinstated, so the terms of protection will only be extended 
for those copyrighted works whose terms of protection have not yet expired as of December 
30, 2018, the date of enforcement for the revised Act (Article 7, Supplementary Provisions 
to the TPP Development Act). Therefore, extensions will not be applied retroactively to any 
works whose terms of protection have already expired. 

 

Q5: How does the extension of the term of protection affect the 
term of protection for works by foreigners? 

 

 

ANSWER 
As a general rule, the term of protection for works by foreigners as mandated by the 

treaty shall be governed by the framework set forth in Japan's Copyright Act, so, in principle, 
the term of protection in Japan for works by foreigners will also be extended to 70 years. 
That being said, due to the principle of reciprocity, for works originating in countries where 
the term of protection is shorter than Japan's, the work will only be protected for the term 
stipulated by the country of origin (Article 58). For example, if the term of protection in one 
country is set at 70 years after the death of the author, then copyrighted works from that 
country will be protected for 70 years in Japan as well. On the other hand, if the term of 
protection in another country is set at 50 years after the death of the author, then 
copyrighted works from that country will only be protected for 50 years in Japan, regardless 
of the extended term of protection in Japan. 

 
Q6: With the extended term of protection, what will happen to the 

term of protection for Japanese works in foreign countries? 
 

 

ANSWER 
In countries where the reciprocity is adopted and the term of protection is 70 years after 

the death of the author in principle, copyrighted works from Japan were previously only 
protected for 50 years in principle. With this extension in Japan, the term of protection for 
Japanese works in those countries will now be extended to 70 years. 

 
 
 
 
 
 
 
 



 

 

 

Q7: What is the wartime prolongation as it applies to the term of 
protection? 

 
 

ANSWER 
In accordance with the San Francisco Peace Treaty, the regular term of protection for 

copyrights obtained by the Allied Powers and citizens of Allied Powers before or during 
World War II that Japan was obligated to protect under the Berne Convention shall be 
prolonged by the total number of days from the start of the war on December 8, 1941 until 
the day before the San Francisco Peace Treaty went into force in the country in question. 
(For example, 3,794 days would be added to terms of protection for American and 
Australian works.) (The term of protection for copyrights obtained during the war are 
counted from the date on which the copyright was obtained.) (Article 4, Act on Special 
Provisions concerning Copyrights of Allied Powers and Nationals Thereof) 

 

Q8: What will happen to the term of protection for copyrighted 
works subject to wartime prolongation? 

 

 

ANSWER 
As mentioned in Question 4, only copyrighted works whose copyrights had not yet 

expired as of December 29, 2018 (the day before December 30, on which the TPP 
Development Act went into effect) are eligible for the extended term of protection.   

The term of protection for the works subject to the wartime prolongation on the same day 
(December 29, 2018) will be extended from 50 to 70 years, because those works will still 
be protected on that day.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



 

 

Q9: Will copyrighted works subject to wartime prolongation be 
protected for 70 years plus the period of prolongation?  

 

 

ANSWER 
Legally, these works will be protected for 70 years plus the period of wartime prolongation. 

Because it would be practically impossible for Japan to modify its obligations under the San 
Francisco Peace Treaty, which stipulates the wartime prolongation, Japan, as part of the 
TPP negotiations, exchanged letters with each country eligible for wartime prolongation 
(namely, the United States, Canada, New Zealand, and Australia) in an effort to realistically 
overcome the issue of wartime prolongation. In these letters, the following points were 
confirmed (and these points were reconfirmed with the United States, which withdrew from 
the TPP, in letters exchanged in April 2018): 

(1) To address the issue of wartime prolongation, a dialogue will be encouraged between 
copyright management societies and copyright holders; 

(2) If necessary, government-level meetings will be held to report on the status of this 
dialogue and deliberate any other appropriate measures.  

Furthermore, in the negotiation of the Japan-EU EPA, these points were confirmed with 
the relevant nations (i.e., United Kingdom, France, the Netherlands, Belgium, and Greece) 
in letters containing the same content. With these letters, the activities of collective 
management societies and encouragement from the government are expected to result in 
the wartime prolongation not being applied in the countries in question, thereby moving us 
one step closer to realistically overcoming this issue. 



 

 

Q10: What will happen to the term of protection for copyrighted 
works protected under the old Copyright Act? 

 

 

ANSWER 
Because the term of protection for copyrighted works in the old Copyright Act 

(established in 1899; hereinafter “Old Act”) differs from that in the current Copyright Act 
(enacted on January 1, 1971), it will be necessary to review provisions on the term of 
protection in the Old Act and the current Copyright Act when determining whether 
copyrights for works made public or created in the era of the Old Act still exist.  

After multiple amendments, the term of protection for copyrighted works in the Old Act 
and the current Copyright Act are as follows.  

Type of 
work Type of name 

Term of 
protection 
under Old 

Act 

Term of 
protection after 

amended 
Copyright Act 

of 1970 
(enacted Jan. 

1, 1971) 

Term of 
protection 

after amended 
Copyright Act 

of 1996 
(enacted Mar. 

25, 1997) 

Term of 
protection after 

amended 
Copyright Act of 
2003 (enacted 
Jan. 1, 2004) 

Term of 
protection after 

amended 
Copyright Act of 
2016 (enacted 
Dec. 30, 2018) 

Works other than 
cinematographic 

photographic 
works (e.g., 

novels, artwork, 
music, 

architecture, 
computer 
programs) 

True name 
(while alive) 

38 years after 
death 

50 years 
after death 

70 years  
after death 

True name 
(while alive) 

38 years after 
release 

50 years 
after death 

70 years 
after death 

Anonym / 
pseudonym 

38 years after 
release 

50 years 
after 

release 

70 years after 
release 

Works 
attributed to an 

organization 

33 years after 
release 

50 years 
after 

release 

70 years after 
release 

Photograph
ic works － 

13 years after 
publication or 

creation 
50 years 

after release 

50 years 
after 
death 

70 years 
after death 

Cinematographic 
works (creative 

works (e.g., films 
for theater)) 

True name 
(while alive) 

38 years after 
death 50 years after release 70 years after release 

True name 
(while alive) 

38 years after 
release 50 years after release 70 years after release 

Anonym / 
pseudonym 

38 years after 
release 50 years after release 70 years after release 

Works 
attributed to an 

organization 

33 years after 
release 50 years after release 70 years after release 

Cinematographic 
works (non-

creative works 
(e.g., news films, 

documentary 
films)) 

－ 
13 years after 
publication or 

creation 
50 years after release 70 years after release 

If the length of the term of protection has been extended under the revised Acts, then the 
revised term of protection shall apply only to those works whose copyrights have not yet 
expired as of the time of the enactment of the respective revised Acts. If the term of 
protection for works from the era of the Old Act is longer under the Old Act than the revised 
Acts, the longer term of protection shall be applied. 

For example, a novel published under the true name of an author while he or she was 
still alive but who passed away in 1970 would have been protected until 2008 (38 years 
after death) under the Old Act, but since that copyright had not yet expired at the time of 
the enactment of the revised Copyright Act on January 1, 1971, it shall be protected until 
2020 (50 years after death). Furthermore, since that copyright had not yet expired at the 
time of the revised Copyright Act enacted on December 30, 2018, that work will now be 
protected until 2040 (70 years after death). 



Q11: Will the terms of protection for performances (musical and 
vocal performances) and phonograms under the Old Act 
also be extended by 20 years? 

 
 

 

ANSWER 
The Old Act protected copyrights for musical performances, vocal performances, and 

phonograms for a period of 30 years after the death of the author (or 30 years after 
publication for works attributed to an organization).  

When the current Copyright Act was introduced, the following supplementary 
provisions were regulated; (1) the term of protection for neighboring rights under the 
Old Act shall apply if it is longer than the term of protection under the revised Copyright 
Act, and (2) if the term of protection under the Old Act extended beyond 50 years from 
the date of enforcement for the New Act, the term of protection shall expire no later than 
50 years after the date of enforcement for the current Copyright Act (i.e., December 31, 
2020) in consideration of the balance between these works and newly protected 
performances etc. under the current Copyright Act.  

Because the term of protection for the rights of performers and producers of 
phonogram will be extended from 50 to 70 years with these revisions, the term of 
protection for Item (1) under the current Copyright Act will be extended from 50 to 70 
years; however, if the term of protection defined in the Old Act is longer, calculations 
will be based on the provisions of the Old Act. Regarding Item (2), the point at which 
the term of protection will expire for performances and phonograms will be extended 
from 50 to 70 years from the date of enforcement of the current Copyright Act.  

 
(1) If the duration for copyrights under the Old Act is longer than the duration for 

the neighboring rights under the current Copyright Act 



 

(2) If the duration under the Old Act extends beyond 50 years from the date of 
enforcement of the current Copyright Act 

 
 
 

Q12: Are copyrighted works not available for use during the 
term of protection? 

  
 

ANSWER 
In principle, you must be authorized by the copyright holder before using his or her work. 

However, permission from the copyright holder is not required when applying exceptions 
under the provisions of limitation. Exceptions under the provisions of limitation refer to 
reproduction for personal use, usage for educational purposes, social welfare by libraries, 
art museums, history museums, and the like.   

 

Q13: What should I do if I cannot contact the copyright holder 
for getting permission? 

  
 

ANSWER 
In lieu of permission from the copyright holder, you can legally use a copyrighted work 

by paying compensation equivalent to the usual usage fee after a ruling by the 
Commissioner of the Agency for Cultural Affairs (Article 67, 67-2, and 103). Please refer to 
the Agency for Cultural Affairs homepage for more information. (Japanese only) 

（http://www.bunka.go.jp/seisaku/chosakuken/seidokaisetsu/chosakukensha_fumei/） 
 


